Kombinált fogsorok

Kombinált fogsorokról akkor beszélünk, ha a szájban rögzített és kivehető fogpótlást is alkalmazunk. Ilyenkor a rögzített rész lehet korona, híd, a kivehető fogpótlás pedig a fogsor. A kombinált fogsorok esetében a szájban meglévő fogakat olyan koronákkal, híddal fedjük le, amelyek nem tökéletesen anatómiai formájúak. Úgy alakítjuk ki őket, hogy a fogsor rögzítésére alkalmasabbak legyenek, mint a természetes fog. Ezt úgy érhetjük el, hogy a nem látható területeken olyan felszíneket képzünk ki, amelybe a kivehető fogsor megfelelő része bele tud kapaszkodni. A kombinált fogsorok olcsóbb megoldást nyújtanak, mint az implantátumok, de a műanyag fogsoroknál drágábbak. A különböző foghiánnyal, eltérő anatómiai adottságokkal rendelkező esetek különböző megoldásokat kívánnak, így a kombinált fogsorokat egyénenként tervezni kell. Az alábbiakban általánosságban áttekintjük a kombinált fogsorokat.

Teleszkópos fogsor:

Teleszkópos kivehető fogsort akkor készítünk, ha a betegnek csupán pár maradékfoga van. Elsősorban alul készítjük, mivel a teljes alsó kivehető fogsort nagyon nehéz megszokni, minden maradékfogat meg kell próbálni felhasználni.
 
A teleszkópos fogsor elkészítése az egyik legbonyolultabb, nagyon sok fogorvosi és fogtechnikai munkafázist igénylő beavatkozás.


1. ülésben: A maradék fogakat előzetesen, többnyire gyökérkezelni kell, mivel a csiszolásnál, a szokásosnál több foganyagot kell feláldozni.
 
2. ülésben: A fog csiszolását követően lenyomatokat veszünk.


3. ülésben: A fogat speciális fém sapkával látjuk el: Nem az anatómiai korona helyreállítására törekszünk, a fogtechnikus a fogsor megtartásához szükséges formát képezi ki. Ezt hívjuk primer teleszkópnak, melyet a fogra rögzítünk, azaz a fogsor szájból való kivétele után, ezek láthatóak.

4. ülésben: A primer teleszkópokkal a szájról újabb másolatot (lenyomatot) készítünk, és meghatározzuk a fogak leendő hosszát.
 
5. ülésben: A primer teleszkópokra tökéletesen illeszkedő szekunder teleszkópokat próbáljuk le. Ezek a koronák csúsznak rá pontosan a szájban levő primer koronákra és tartják helyben a fogsort. A szekunder teleszkópok "láthatatlanul" a fogsorban rögzülnek. 
 
6. ülésben: Elkészül a próbafogsor. Ilyenkor a teleszkópkoronák véglegesek, de a műfogak viaszba vannak ágyazva, így lehetőség van azok korrekciójára, nagyobb változtatásokra.
 
7. ülésben: Beragasztjuk a primer teleszkópokat, az elkészült fogsor szájba kerül.
 
A teleszkópos fogsor elkészítésének ideje kb. 3 hét.
 
A fogsor átadását követően pár alkalommal, általában igazításra kell jönni.

Esztétikus: ha a fogsor szájban van, a primer teleszkópokból semmi sem látszik.
 
Stabil: a teleszkóprendszernek köszönhetően a fogsor nem mozog a szájban.
 
Tartós: A fém rögzítő elemek nem kopnak el, a műfogsor kopás miatti cseréjénél a teleszkópok még felhasználhatóak lehetnek. Amennyiben valamelyik fog elvesztésre kerül, a fogsor tovább használható.
 
Fogbarát: Mivel így a fogakat rágás során tengelyirányú erők érik, azok kevésbé lazulnak meg.

Csúsztatós fogsor:

A csúsztató olyan rejtett rögzítő elem, amely két részből áll. A hídon található kiemelkedés, amely a csúsztatók fajtájától függően más-más fajtájú (különböző méret, forma), pontosan illeszkedik a fogsorban elhelyezett üregbe. A csúsztatóknál alkalmazott kivehető rész részleges fém fogsor. Mivel a rögzítés szoros, a csúsztató használatánál több fogat is egybe kell foglalni, különben a fogak túlterhelődnek, kilazulnak, esetleg a korona elenged. A fogsor szájba helyezése az apró összeillesztendő részek miatt, -főleg kezdetben- kis kézügyességet igényel.

Az elkészítés menete:

1. ülésben: Fogak előkészítése, lenyomatok.
2. ülésben: Az elkészült hídváz próbája, fogak hosszának meghatározása..
3. ülésben: Az elkészült híd próbája, fogsor próbája.
4. ülésben: Az elkészült híd és fogsor átadása.
A fogsor átadását követően pár alkalommal igazításra lehet szükség.
Készült az EuPark rendszerben, Technológia: EUSAN Kft.