Részleges kivehető fogsor I.

A műanyagból készült részleges kivehető fogsor a legolcsóbb megoldás a foghiány pótlására. Az alább bemutatott esetek híddal vagy fémlemezes fogsorral is megoldhatóak lettek volna, de ezek jóval drágábbak.
 
A műanyag fogsor megszokása nehezebb feladat, mert minden más fogpótlásnál vastagabb, több helyet foglal, és kevésbé stabil. Az ízek és a meleg inger érzékelése viselésével nehezebbé válik.


Elülső fogak kiterjedt hiányánál a felső ajak megtámasztottság híján beesik, a száj körüli ráncok elmélyülnek.


A fogsor alaplemeze az ajak mögötti ínyt teljesen befedi, ez, valamint a fogak pótlása a felső ajak kiemelkedését eredményezi, ami vastagabbá, teltebbé válik, a ráncok elsimulnak.


Az alábbi páciens súlyos cukorbeteg. Alapbetegsége és rossz szájhigiénéje miatt fogai nagy része eltávolításra került. Több fog eltávolítása után 6-8 hétig is szükséges lehet várni a nyálkahártya és a csont gyógyulására. Betegsége miatt azonban számítani lehet a többi fog elvesztésére, illetve a nyálkahártya csontalapzat további sorvadására.


Ezek a változások, amelyek valószínűleg pár éven belül lezajlanak, valamint a fogpótlás olcsósága miatt választotta a páciens ezt a megoldást. A műanyag fogsor ugyanis könnyen, olcsón javítható. A nyálkahártya sorvadása esetén alábéleléssel, egy-egy fog elvesztése után pedig fog rápótlással, fogtechnikus közreműködésével.

Készült az EuPark rendszerben, Technológia: EUSAN Kft.