Alsó front híd fémkerámiából


Fiatal páciensünk súlyos fogínysorvadásban szenved. Alsó elülső fogai olyan nagy mértékben mozognak, hogy el kell távolítani őket. Fogínysorvadásnál leggyakrabban ezek a fogak lazulnak ki, mert ezek rendelkeznek a legrövidebb gyökérrel. Mivel a gyógyulásra heteket kell várni, és a pácienst zavarja foghiánya, ideiglenes híd készítése mellett döntöttünk. A képen a szemfogak már az ideiglenes hídhoz előkészítve láthatóak.
 


Az előkészítés után másolatot veszünk, ezt követően pedig eltávolítjuk a fogakat. Az ideiglenes hidat a fogtechnikus úgy készíti el, hogy a másolatból az orvos által kihúzott fogakat szintén eltávolítja. Mivel egyszerre több fogat húztunk, és a fogak gyökere körül gyulladás volt, a húzások helyét alapos tisztítást követően össze kell varrni.


A varratokat 7 nap után eltávolítottuk. A gyógyulás során a pácienst visszarendeltük, ideiglenes hídját ellenőriztük, valamint jobb oldali szemfogát gyökérkezeltük. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a szemfog a fogágybetegség miatt nagy mértékben meghosszabbodott. Ennek korrigálására csak úgy volt lehetőség, hogy a fogból a szokásosnál nagyobb foganyagot el kellett venni, ez pedig gyökérkezelést tett szükségessé.


Általában alsó metszők pótlására elegendő a két szemfogat lecsiszolni, itt azonban hosszabb, nyolc tagú hídra esett a választásunk. Az alsó szemfogak a leghosszabb gyökerű fogaink, ebben az esetben azonban az előzetes rtg felvételen az látszott, hogy hosszuk az átlagnál rövidebb, így a kisőrlő fogakat is belefoglaltuk a hídba.
 


Fogorvos: dr. Tóth J. Elektra
 
Fogtechnikus: Szatmári Melinda


További információk ebben a témában:Készült az EuPark rendszerben, Technológia: EUSAN Kft.